Advent - Betlehem na vystrihnutie

30.11.2013 12:43

Advent - čas rodinnej pohody

 

Advent je obdobie začínajúce štvrtou nedeľou pred Božím narodením (25.12), takže ak pripadne Štedrý deň na nedeľu (ktorá je potom štvrtou adventnou nedeľou), je advent skoro o týždeň kratší.

Myslím, že je len málo tak vhodných chvíľ, kedy sa dá v deťoch prebúdzať pocit rodinnej spolupatričnosti, ako sú sviatky. Vnímame to zreteľne pri oslavách menín či narodeniny, sviatkom adventného času potom dávajú intímny rozmer špecifické detaily a drobné rituály, ktoré si každá rodina vytvára. Je preto dobré tieto šance nepremárniť, nikdy nie je neskoro začať.

Prvým, v ľudskom podvedomí doteraz uchovaným, sviatkom adventu je sviatok sv. Barbory. Zvyk obchádzania Barboriek, ktoré podobne ako Mikuláš nadeľovali deťom jablká a orechy, sa už dnes takmer vytratil, v mnohých rodinách sa však udržuje "barborská" nádielka do pančuchy. Vzhľadom k tomu, že tesne predchádza Mikulášovi, býva skromnejšia a tiež častejšie obsahuje atribúty negatívneho hodnotenia (uhlie, zemiaky, cibuľa), zato Mikulášska nádielka bude o to sladšia. Pekné chvíle prináša, najmä v prípade malých detí, spoločná príprava pančuchy a napäté čakanie.

Oveľa rozšírenejší je doteraz zvyk odrezávať v tento deň čerešňové vetvičky - barborky, ktoré majú do Vianoc rozkvitnúť. Kedysi si ich dievčatá prirodzene odrezávali samy, lebo im slúžili ako magické rekvizity. Ktorým dievčatám barborka rozkvitla, tá sa do roka vydala. Dnes ich ženám nosia skôr muži ako výraz pozornosti. Pre rodinnú spolupatričnosť má ale väčší význam ďalší zvyk spojený s barborkami. Na jednotlivé čerešňové prúty sa vešali do rúličky stočené papieriky, na nich boli napísaný priania, na každom papieriku jedno. Ak prút, na ktorom bolo prianie zavesené, do Štedrého dňa rozkvitol, prianie sa splnilo. Ak sa rozhodnete barborky využiť práve týmto spôsobom, deti budú svoje prúty určite chodiť s napätým očakávaním obzerať celý advent.

Z činností, ktorými sa dajú priebežne vyplňovať ďalšie dni adventu, má určite svoj pôvab napríklad vystrihovanie papierového betlehemu. Najmä mladšie deti vystrihujú rady, a ak rozumne rezignujeme a nebudeme bazírovať na dokonalých kontúrach všetkých postavičiek, dajú sa touto činnosťou zamestnať na veľa večerov. Postavičky sa dajú podlepiť špajdľami a zapichovať do polystyrénovej dosky, posypanej napr. vatou. Zaujímavou skúsenosťou je pozorovať deti pri tom, keď postavičky z betlehemu rozmiestňujú na ploche. V ich betleheme sú deti a starci pomiešaní, alebo sú tieto skupiny prísne oddelené (chápanie medzigeneračných vzťahov)? Prichádzajú všetky postavičky z jednej strany a idú tým smerom, alebo niektoré z nich volia odlišnú cestu (predstavivosť, sloboda, osobitnosť)? Pre ilustráciu uvádzam napr. zistenie, že významne veľké percento detí z detských domovov umiestňuje postavičky do betlehemu podľa veľkosti!

Ďalšou činnosťou, ktorú väčšina detí miluje, je asistencia pri pečení cukroviniek, najmä manipulácia so surovým cestom. Psychoanalytici Freudových škôl by vám povedali prečo, ale nechcite to vedieť. Podstatné je, že je to zložitejšie. Veľa spoločných činností s rodičmi si do roka neužijú, takže radím nejaké to cesto kvôli rodinnému šťastiu obetovať. Tvorivosť detí potom určite podporíte, ak ich vyzvete, aby miesto formičkami vykrajovaných tvarov vytvorili svoje vlastné. Keď nič iné, aspoň si užijete veľa srandy..

Všeobecne platí, že advent by sme nemali sebe, ani svojím deťom pokaziť predvianočnou horúčkou a šialenstvom. Nemusíte mať bezpodmienečne 10 druhov zákuskov, nie je to povinné a nikto to nepríde skontrolovať. Nemusíte upratovať niekoľko nocí po sebe, nežite predsa na smetisku, upratujete priebežne, takže všetko s mierou. Nemusíte mať dokonale guľatý adventný veniec, ten, ktorý spravíte spolu s deťmi, bude neporovnateľne cennejší. Doprajte si ten luxus a trávte s nimi čo najdlhší čas aspoň v tomto období..

 

Inšpirácia na výrobu rodinného papierového betlehému

 

betlehem na stiahnutie.zip

 

zdroj: žena.sk